Prowadź z sukcesem bar z jedzeniem na wagę

Branża gastronomiczna to wymarzona branża dla wielu osób, które dopiero szukają dla siebie miejsca na polu zawodowym. Rzeczywiście warto spróbować swoich sił, z nastawieniem na ciężką pracę i poważne inwestycje. Polacy uwielbiają dobrze zjeść na mieście, jednak ich gust zdecydowanie stał się bardziej wysmakowany, częściej zwracają też uwagę na jakość jedzenia.

Bar z jedzeniem na wagę

Dobrym pomysłem może być bar z jedzeniem na wagę, w którym można komponować swoje posiłki dowolnie, ze wszystkich dostępnych w ladzie. Taki bar typu samoobsługowego z pewnością ma szansę powodzenia na przykład w pobliżu parku biznesowych i stref przemysłowych, biurowców, czyli wszędzie tam, gdzie jest sporo pracujących głodnych osób. Do urządzenia takiego baru potrzebne jest oczywiście odpowiednie zaplecze, a to co musi znaleźć się bezsprzecznie to pojemniki GN. Czym są pojemniki gastro norm oraz dlaczego tak świetnie sprawdzają się w barach i restauracjach samoobsługowych?

Czym są pojemniki gastro norm?

Pojemniki GN to profesjonalne pojemniki służące do przechowywania jedzenia, dedykowane właśnie dla gastronomii. Mogą być wykonane z różnych materiałów, jednak w praktyce najlepiej sprawdzają się te ze stali nierdzewnej. Pojemniki GN ze stali nierdzewnej mają bowiem atesty do użytkowania w bardzo wysokich temperaturach – klik, dochodzących nawet do kilkuset stopni, chociaż oczywiście można w nich również jedzenie chłodzić lub mrozić. Pojemniki gastro norm mają znormalizowane kształty, dlatego też można dopasować je do różnych innych sprzętów będących na stanie wyposażenia gastronomii.

Do czego pasują pojemniki gastronomiczne

Tego typu pojemniki GN o znormalizowanych kształtach mogą służyć do eksponowania i wystawiania jedzenia w:
– bemarach i termosach gastronomicznych,
– piecach konwekcyjnych i konwekcyjno- parowych,
– szafach chłodniczych i mroźniczych.
Można zatem podawać w nich jedzenie tak, by klient gastronomii mógł samodzielnie sobie nałożyć porcję, ale również w nich bezpośrednio gotować, a później ewentualnie mrozić jedzenie lub chłodzić.