maszyna do lodu

Domowe i firmowe maszyny do lodu

Maszyna do lodu to popularne urządzenie, używane w domach lub firmach gastronomicznych. Istnieją rożne rodzaje tego typu maszyn, w tym kostkarki do lodu i specjalne maszyny, sprawdzające się w sklepach gastronomicznych przy dozownikach z napojami.

Domowe kostkarki do lodu

Urządzenia do produkcji lodu rzadko są wykorzystywane w domu. Zazwyczaj kupują je osoby często produkujące samodzielne koktajle bądź lody. Są to proste w obsłudze maszyny, w których wlewa się wodę przegotowaną do specjalnego zbiornika. Po kilku minutach kostki lodu są już gotowe i przeniesione do specjalnej szuflady.

Domowe kostkarki można zamontować w lodówce lub używać ich jako zewnętrzne urządzenie AGD. Znacznie więcej osób decyduje się jednak na drugie rozwiązanie, jako że maszyna zamontowana w lodówce zajmuje poniekąd dużo miejsca w lodówce, którego nie można później przeznaczyć na potrawy i artykuły spożywcze.

Kostkarki do lodu w firmach gastronomicznych

Z maszynami do lodu spotykamy się w restauracjach szybkiej obsługi, takich jak KFC czy McDonald’s. Sklepy te często oferują różnorodne napoje przy zakupie zestawów, przy czym można korzystać z nich bez limitu, o ile nabędziemy specjalny kubek. Oprócz napojów takich jak Pepsi czy Mirinda przy ladzie lokalu wystawione są specjalne dyspensery do lodu, z których mogą do woli korzystać klienci. To dobre rozwiązanie zwłaszcza podczas lata, gdy temperatura powietrza jest wysoka i potrzeba ochłody.