pojemniki na ciasto

Jak wybrać pojemnik na ciasto?

Wydawać by się mogło, że pojemnik, w którym przechowywane jest ciasto to zwykły przedmiot, nad którym nie trzeba się za bardzo zastanawiać. Nie do końca tak jest. Przed jego zakupem warto zastanowić się choćby nad tym, jak często będzie się z niego korzystać.

Pojemniki jednorazowe i wielokrotnego użytku

Pojemniki na ciasto można podzielić na dwa rodzaje. Na pojemniki jednorazowe oraz na pojemniki wielokrotnego użytku. Pojemniki jednorazowe najczęściej produkowane są z tektury bądź innego papieru. To w nich najczęściej kupujemy ciasta w ciastkarniach. Pojemniki wielokrotnego użytku są wykonywane oczywiście z trwalszych materiałów. Z nich korzystają m.in. firmy cateringowe, np. te produkujące ciasta i torty na wesela.

Uchwyt i dni pojemnika

Przy wyborze pojemnika na ciasto szczególną uwagę zwrócić należy także na dwie kwestie. Pierwszą z nich jest rodzaj uchwytu. Pojemnik na ciasto, który ma być wykorzystywany często powinien mieć wygodny i stabilny uchwyt. Tak, aby jego przenoszenie nie było problematyczne. Ważne jest także dno pojemnika. Także musi być stabilne i wytrzymałe. Dzięki temu unikniemy sytuacji kiedy podczas przenoszenia ciasta uchwyt bądź dno się zerwą.

Pojemnik jednorazowy

Jeśli zdecydujemy się na zakup pojemnika jednorazowego. Np. w sytuacji kiedy musimy przenieść ciasto na rodzinne przyjecie, lepiej wybrać nieco droższy z tworzywa sztucznego niż zwykły tekturowy. Wszystko ze względów bezpieczeństwa. Pojemnik z tworzywa sztucznego jest po prostu mocniejszy.